top of page
  • freddyolden

Rolltalk øyestyringNår man etterhvert mister evnen til å prate så må man "prate" gjennom en datamaskin / skjerm foran ansiktet / øynene. Den har en fotocelle under skjermen som registrerer bevegelsen til øynene, så man får skrevet bokstaver som blir til ord og setninger. Den har innlagt ulike stemmer og ulike språk, så når man trykker på en høytaler så blir ordene spilt av med en stemme. Man kan velge ulike datamaskiner, og de mest vanlige er tobi og rolltalk. Jeg bruker rolltalk øyestyring, noe jeg er veldig fornøyd med, men jeg vet mange som liker den andre best. 

Det er viktig å komme igang med øyestyring tidlig, før man mister stemmen, så man kan gi muntlig tilbakemelding til teknikerne hvordan man vil ha det. Hvordan man vil bygge opp menyene inne på datamaskinen. Jeg har tolv ulike menyer på forsiden : Kjøre modus, setejustering, kommunisere, fjernkontrollen, internett, kalkulator, andre program, volum / lysstyrke, innstillinger, innstillinger for øyestyring, kalibrering, avslutning av nova. Jeg er fornøyd med rolltalken, og det er enkelt å kalibrere, bare å se på en meny som heter kalibrering. Eller få en assistent til å trykke på den hvis øyestyringen ikke funke. Jeg gjør det hver gang jeg setter meg i elstolen min eller hvis jeg begynner å slite med å treffe bokstavene. 

Jeg bruker å justere ryggen i riktig stilling og riktig avstand til rolltalken. Det er ca 30-40 cm. Jeg kan bare se ned så kommer skjerm tastaturet opp, men jeg bruker aldri det. Jeg bruker heller ikke ferdige setninger, da jeg skriver på max hastighet, fordi når jeg begynner med en bokstav så kommer det opp fem ulike valg til ordene jeg har brukt mest, dvs de kommer opp rett under skrivefeltet. Så en lang setning tar ca 30 sekunder. Derfor er det ingen vits å lagre setninger. 

Jeg har valgt å ikke bruke Internett på rolltalken fordi det har jeg assistentene til å gjøre på TV’en, det spare meg for mye tid og krefter, pluss at jeg spare øynene. Jeg prate ganske mye hele tiden, da jeg har mye på hjertet. Var også engasjert med mange interesser før jeg ble syk. 

SMS er veldig enkelt, man bare skriv en melding og går til SMS’en på menyen, og søker opp personer som blir lagret, eller trykk på svare hvis det har kommet en melding i innboksen. Jeg bruker en minnepenn / brikke på siden av rolltalk skjermen, som henger ned pga en ledning som forlenger minnepennen. Dermed blir alle meldingene lagret i innboksen / utboksen / lagrede. Man har ikke en fysisk telefon, alt ligger inne på rolltalk skjermen. Jeg har en iphone telefon til assistentene, som de bruker for å ringe for meg, eller motta telefoner. Epost er like enkelt, med mulighet for å lagre mailer eller kontakter. Du kan åpne de fleste vedleggene, ellers kan assistentene åpne for deg på PC’en, som jeg har koblet opp mot TV. 

Jeg hadde en person fra abilia support som hjalp meg med å lage link mellom meny ruter på fjernkontrollen til TV. IR signal. Sånn kan jeg velge kanaler, ta opp program eller åpne lagrede program, justere lyd, velge TV eller vise PC’en på TV, guiden, spole frem eller tilbake, etc. Jeg kan også åpne døren, ytterdøra eller verandadøra. Jeg har laget en funksjon på rolltalken hvor jeg kan velge menyen kjøre elstolen eller justere sittestillingen. Da må jeg aktivere en bryter, som jeg har valgt å sette mellom knærne, hvor jeg alltid vil ha litt muskler igjen hvis jeg bruker den hver dag. Jeg må bruke denne versjonen av rolltalken for å få dette til, fordi de har sluttet å lage det i menyen. 

Oppdateringer går automatisk, når jeg slår av Rolltalken. Jeg har god kontakt med teknikere fra hjelpemiddelsentralen, som igjen kontakter support fra abilia hvis de ikke greier å løse problemet. Da kommer teknikere hit og logger seg på fjernsupport. De kommer alltid dagen etter et problem dukker opp, pluss at jeg har en likedan rolltalk liggende, som jeg da bruker i mellom tiden. 

107 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page